Bugatti Centodieci stojí 8 miliónov a už je vypredané

Bugatti si tento rok pripomína model EB110, ktorý vznikol v deväťdesiatych rokoch. Vtedy bolo označenie veľmi jednoduché, EB znamenalo Ettore Bugatti a číslo napovedalo koľko rokov uplnynulo od jeho narodenia. Tento rok prichádza znovuzrodenie tohto modelu, ale s novou technikou.

Nový model sa volá Centodieci, čo je v preklade znova číslo 110. Aj keď futuristické tvary hovoria jasnou rečou, dajú sa nájsť niektoré odkazy na pôvodné EB110. Tými je napríklad menšia maska chladiča, tradičná podkova sa oproti sériovému Chironu zmenšila. A práve s Chironom toho má Centodieci veľa spoločného.

Vozidlo stojí kompletne na základoch Chironu. Dá sa povedať, že len karoséria a niekoľko ďalších prvkov prešlo zmenou. Na EB110 odkazuje napríklad aj panel za oknami kabíny, ktorý má diery ako verzia Super Sport. Rovnako odkazom na minulosť je aj presklený panel schovávajúci agregát. Na Chirone je bežne motor viditeľný bez akýchkoľvek prekrytí.

Foto: Bugatti

O pohon všetkých kolies sa stará motor W16 s objemom 8 litrov a štyrmi turbami. Jeho prvá generácia bola pri znovuzrodení automobilky samotnej, pri predstavení modelu Veyron. Odvtedy narástol výkon a v Centodieci dosahuje až 1176 kW (1600 k). To je o 74 kW (100 k) viac ako má Chiron. S takým motorom dokáže aj relatívne ťažké auto dosahovať neuveriteľné výkony.

Na stovku sa Centodieci dostane za 2,4 sekundy, na dvojstovke je za 6,1 sekundy a trojstovku má za 13,1 sekundy. Maximum je obmedzené na 380 kilometrov za hodinu. Oproti Chironu sa znížila aj hmotnosť o 20 kilogramov. Tomu pomohlo aj odľahčené ramienko stieračov vpredu.

Foto: Bugatti

Zaujímavá je cenotvorba pre tento model. Stojí 8 miliónov eur. Ale už si ho nikto nekúpi, pretože je celá séria kompletne vypredaná. Vznikne totiž iba 10 kusov tohto modelu. A naviac Bugatti zodpovedne vyberalo tých, ktorí môžu toto auto vlastniť. Podmienkou určite bolo vlastníctvo modelu Chiron. A v zmluve bude určite aj sekcia o tom, že si ho nový majiteľ bude musieť určitú dobu nechať a nepredávať ho.

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Bugatti

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Bugatti Centodieci stojí 8 miliónov a už je vypredané