V tomto nemeckom meste zákaz vjazdu dieslov už od mája!

V poslednom období bolo často počuť o tom, že európske metropoly chystajú zákaz vjazdu dieslových automobilov. V niektorých krajinách sú už aj naplánované opatrenia, od akého dátumu bude celkom zastavený predaj áut s naftovými motormi. Obvykle sme od týchto dátumov ešte pár rokov vzdialení, jedno nemecké mesto však plánuje zákaz doslova o pár dní.

Hamburg bude prvý

Áno, prvé bude práve prístavné mesto na severe Nemecka, Hamburg. Ide o prvé mesto v Nemecku, ktoré k tomuto kroku pristúpilo. Dodajme, že zmena je mimoriadne aktuálna, zákaz vjazdu dieslom bude platiť už od 31. mája.

Zdroj: Adobe Stock

Zákaz vjazdu sa bude na začiatku týkať len v ulíc v štvrti Altona, prvá z nich meria 580 metrov a druhá 1 600 metrov. Je to teda niečo, s čím aj majitelia automobilov s naftovým motorom dokážu žiť, budú však musieť hľadať obchádzku. Navyše sa dá predpokladať, že lokality so zákazom vjazdu dieslov budú časom len pribúdať, o pár rokov bude zákaz pravdepodobne platný na celé mesto. Vjazd majú povolené len najnovšie naftové automobily, spĺňajúce emisnú normu Euro 6. Rovnako sa do týchto ulíc dostanú aj smetiari, sanitky alebo obyvatelia domov na týchto uliciach aj v prípade, ak majú starší diesel. Všetci ostatní budú musieť hľadať obchádzky.

Je vidieť, že zastupiteľstvo sa snažilo nájsť prijateľný kompromis, preto zákaz platí v relatívne malej časti. Ak sa to zmení, čo sa postupom času určite udeje, zmena sa v prípade Hamburgu bude týkať ohromnej časti motoristov. Z celkového počtu 264 000 zaregistrovaných vozidiel v Hamburgu je totiž až 168 000 s naftovým motorom, čo predstavuje takmer 64 % všetkých registrácií. Milovníkom nafty v Nemecku začínajú ťažké časy.

Zdroj: Autobazar.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / V tomto nemeckom meste zákaz vjazdu dieslov už od mája!