Renault Zoe zväčšuje kapacitu batérií a aj dojazd

Renault výrazným spôsobom zasahuje do predajov elektromobilov v Európe. Jeho Zoe patrí so 150-tisíc predanými kusmi od predstavenia medzi najúspešnejšie modely. Veď trhový podiel dosahuje až 18,2 percenta. Automobilka však nezaspala a servíruje novú verziu, ktorá je ešte lepšia ako ktorákoľvek doteraz.

Celkový tvar je stále rovnaký, takže skôr ako o novej generácii môžeme hovoriť o facelifte. Ale dôkladnom facelifte. Predok ukazuje dynamickejšiu tvár vďaka novej maske chladiča a tiež novým svetlám. Tie prvýkrát dostali full LED systém, ktorý bude štandardne pre všetky kusy. Zmena svetiel vynútila aj zmenu masky chladiča a kapoty. Ostatné pohľady až tak veľa noviniek neprinášajú. Zozadu sú svetlá tiež nové, tiež s LEDkami, ale s novým rozložením prvkov a zaujímavejšou štruktúrou. Vo vzorkovníku pribudli nové farby a ako sa na správny facelift sluší, disky dostali nové tvary.

Zdroj: Renault

Väčšou zmenou ako exteriér je interiér modelu. Predchádzajúca verzia čerpala tvarmi zo štvrtej generácie Clia, táto sa podala na cestu, ktorou ide piata generácia malého modelu. Vertikálny displej s uhlopriečkou takmer 10 palcov bude štandarnou výbavou. Pred vodičom bude nový displej s plne grafickým zobrazovaním rýchlosti a ostatných údajov. Určite bude ukazovať aj toky energie. Po novom bude v Zoe možné aj bezdrôtovo nabiť telefón. Interiér tiež použije nové materiály s mäkkými povrchmi, čo bude výrazný krok vpred oproti predchádzajúcej verzii.

Najväčším lákadlom modernizovaného modelu Zoe bude to, čo je skryté, pohonná sústava. Základom je batéria. Jej kapacita narástla z doterajších 41 kWh na 52 kWh. A to na úplnom začiatku malo Zoe len 22 kWh. Nové články tak dokážu na plné nabitie poskytnúť energiu potrebnú na prejdenie 390 kilometrov podľa WLTP. Reálne to bude o niečo menej, ale stále je to už použiteľná hodnota. Nabitie trvá, z domácej stanice s výkonom 7 kW, 9 hodín a 25 minút. Pri nabíjaní na 50 kW nabíjačke je za pol hodinu dostupný dojazd 145 kilometrov.

Zdroj: Renault

Výrazným zlepšením je aj samotný motor. Doteraz Renault ponúkal verziu R90 s výkonom 65 kW (88 k) a R110 s výkonom 81 kW (110 k), ale odteraz bude dostupný len jeden výkonový stupeň. Bude mať 100 kW (136 k). So zrýchlením na stokilometrovú rýchlosť sa dostane pod 10 sekúnd a maximum bude na úrovni 140 kilometrov za hodinu.

 

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Renault

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Renault Zoe zväčšuje kapacitu batérií a aj dojazd