Nissan budete môcť ovládať bez rúk na volante!

Autonómnu jazdu vyvíja do istej miery každá automobilka. Už aj relatívne bežný adaptívny tempomat je v podstate istou formou autonómneho riadenia. Nissan posunul latku o kus ďalej. Doteraz mnoho automobiliek totiž vyžadovalo, aby šofér aspoň občas dal ruky na volant ako znak toho, že na cestu dáva pozor.

Zdroj: nissan-global.com

Nissan poráža Audi?

Nissan sa rozhodol posunúť hranice autonómnej jazdy. Doterajšie systémy totiž v podstate nedovoľovali vodičovi na dlhšiu dobu dať ruky z volantu preč. Na mušku si Nissan vzal etalón aj v poli autonómnej jazdy, Audi. Tam systém funguje spoľahlivo, no dá sa povedať, že skoro pri laboratórnych podmienkach. Tou prvou je rýchlosť do 60 km/h, jazda v kolóne s autami pohybujúcimi sa rovnakou rýchlosťou, viacpruhová cesta, signál GPS, fyzické oddelenie od protismeru. V podstate to funguje len na diaľnici v kolóne Nissan myslí svoje autonómne riadenie vážnejšie.

Nissan sa zameriava na plnohodnotnú jazdu po diaľnici. Vodič je však stále monitorovaný kamerou, ktorá sleduje únavu. Systém funguje na diaľniciach v prípade, ak zadáte svoju trasu do GPS. Nefunguje v tuneloch, pri mýtnych bránach, ani pri zbiehaní jazdných pruhov. Navyše aj pri zmene jazdného pruhu, napríklad pri predbiehaní, musíte autu manéver odsúhlasiť. Napriek tomu ide o jeden z tých použiteľnejších systémov. Budúcnosť sa bude len zlepšovať. Pre zaujímavosť sa pozrite s nami, aké stupne autonómnej jazdy poznáme:

  1. stupeň - ide len o pomoc pri natočení volantu, prípadne prispôsobenie rýchlosti, celé ovládanie má však na starosti vodič. Napríklad adaptívny tempomat.
  1. stupeň - auto dokáže držať jazdu v pruhu, samo vie do istej miery aj zatáčať, mení rýchlosť a brzdí. Vhodné maximálne na diaľnicu, avšak vodič musí stále dávať na všetko pozor.
  2. stupeň - vodič sa na kratšiu dobu nemusí venovať riadeniu, zasiahnuť musí až vtedy, keď ho auto vyzve. Ideálne, ak si potrebujete počas jazdy napísať sms.
  3. stupeň - auto kompletne preberá kontrolu nad cestou, v komplikovaných situáciách môže potrebovať zásah vodiča
  4. stupeň - auto bez volantu a pedálov, je to len kabína, ktorej zadáte cieľ a ona vás tam dovezie.

 

Zdroj: nissanusa.com

Zdroj foto: nissan-global.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nissan budete môcť ovládať bez rúk na volante!