Najextrémnejší autobus sveta: Tatra do veľhôr

Česká Tatra je na dnešných cestách už pomerne veľkou raritou. Lenže vo svete off-roadu meno Tatra veľa znamená, kto by nepoznal videá obrovského terénneho monštra preháňajúceho sa saharskými dunami. Tatra, to nie sú len nákladné vozidlá na prevoz piesku. Automobilka si na svoje športovo-dobrodružné DNA dobre pamätá a pripravila novinku, ktorá ide v ústrety najextrémnejším dobrodružstvám.

Extrém pre každého

Púšť Atacama v Južnej Amerike je najsuchším miestom na Zemi. Okrem nehostinnej kamennej planiny bez náznaku civilizácie je tu pre dobrodruhov ešte jeden problém. Vysoká nadmorská výška. Práve do takto šialených podmienok sa Tatra rozhodla postaviť terénny autobus. Je to prototyp, ktorý do Chile cestoval loďou až z Talianska a v prevádzke je už od polovice roka 2018. Extrémnu Tatru, ktorú prezývajú Trekker momentálne využívajú turisti, ktorí si chcú krásy púšte Atacama vychutnať na vlastné oči.

Zdroj: YouTube.com/Ride atacama

Toto monštrum dokáže vrátane posádky odviezť až 34 pasažierov, čo je kapacitne takmer na úrovni štandardných autobusov. Čo rozhodne štandardné nie je, tak je pohon 8x8. Aby toho nebolo málo, 3 nápravy sú natáčacie, aby vodič mohol s kolosom manévrovať aj na malom priestore. Zaujímavosťou je aj systém dohusťovania pneumatík. Ohurujúci je výkon, 460 koní nenechá v štichu ani takého obra, akým táto Tatra je. Na monitorovanie okolia slúžia na palube až 3 displeje a 4 kamery, ktoré monitorujú dianie okolo auta. Vzhľadom na to, že Tatra Trekker slúži na extrémne presuny a absolvovanie 6 hodinovej trasy, ktorá vedie aj v nadmorskej výške 5 700 metrov nad morom, musí mať aj špeciálne vybavenie. Nie, že by spomínané vylepšenia špeciálnymi neboli, ale kyslíkové bomby s dýchacími prístrojmi sú jednoducuo unikátom. Nachádzajú sa tu 2 veľké a 1 menšia nádrž, ktoré dokážu posádku zásobovať kyslíkom niekoľko hodín. O takomto šialenstve je zbytočné písať, radšej si ho pozrite na vlasné oči.

 

Zdroj: Autobazar.sk, YouTube.com/Ride atacama, 40ton.net

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Najextrémnejší autobus sveta: Tatra do veľhôr