Zaspomínajte si: Tieto autá sa objavili v kultových česko-slovenských filmoch!

Vesničko má středisková, Vrchní, prchni či Slunce, seno... Filmové klasiky, ktoré sú výstavnou skriňou doby (nie tak) dávno minulej a diváci sa k nim radi vracajú, aby si pripomenuli to, ako bolo kedysi. My sme sa v rámci týchto výstavných skríň zamerali len na jeden artikel - autá. Toto je výber automobilových klasík z čias Česko-Slovenska, ktoré to dotiahli až na filmové plátna:

 

Škoda 100, Praga V3S - Vesničko má středisková 

"Vy ste se zase kochal, že jo, pane doktore." Nesmrteľná hláška z filmu Vesničko má středisková bude už navždy spätá so Škodou 100. Práve na nej sa doktor Skružný prevážal od krajnici ku krajnici a recitoval báseň Máj od K. H. Máchu.

Zdroj: YouTube.com/Ján Chmara

 

K priam tragikomickej dvojici Otík a Karel neodmysliteľne patrí "vétrieska". Viacero dôležitých scén sa točí práve okolo tohto vozidla a dá sa povedať, že Praga V3S je jednou z ústredných postáv celého filmu.

Zdroj: YouTube.com/TIVIKO

 

Velorex 16, Škoda 120 - Vrchní, prchni

Hadraplán vďačí za svoju slávu do veľkej miery aj filmu Vrchní, prchni. S hlavnou postavou, falošným čašníkom Daliborom Vránom, tvorili nerozlučiteľnú dvojku. Na jeho rozbehovanie sa dolu kopcom sa jednoducho nedá zabudnúť.

Zdroj: YouTube.com/Valli Buck

"Světla svítí, stěrače stírají…" Hádam najznámejšia hláška z Vrchní, prchni časom až zľudovela. Hlavnú rolu si v scéne, v ktorej hláška zaznela, zahrala Škoda 120.

Zdroj: YouTube.com/sandy2126

 

Lada 1500, BMW 320i Cabrio - Slunce, seno...

Čo si predstavíte ako prvé, keď sa spomenie trilógia Slunce, seno...? Zrejme to bude dvor rodiny Škopkových s nezabudnuteľnou babičkou. Okrem babičky však na dvore v druhej časti parkovala ešte jedna dáma, ktorá stojí za zmienku - Lada 1500.

Štipku luxusu vniesli tvorcovia do filmu Slunce, seno, erotika skrz postavu talianskeho mafiána Vincenza. Jeho červený kabriolet  BMW 320i v Hošticiach priam bil do očí.

Zdroj: YouTube.com/kocour Jeník

 

GAZ 46 MAV - Nevera po slovensky

Vskutku netradičný automobilový kúsok zakomponovali tvorcovia do filmu Nevera po slovensky. GAZ 46 MAV sa však svojím prevedením dokonale hodil k postave vynálezcu Karčiho prezývaného tiež Edison.

Zdroj: YouTube.com/gazjiji

 

GAZ 24 Volga - Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Keď Bohuš zistil, že získal nečakané dedičstvo, nasadol do taxíka (GAZ 24 Volga) a celému svetu vykričal, že je boháč. 

Zdroj: YouTube.com/Music, Movie Clips & Funny Videos

 

Slavnosti sneženek - Trabant 601 Universal S

Modrý kombík patril vo filme Slavnosti sneženek hostinskému z Hájenky. Zaujímavosťou je to, že presne ten istý trabant sa objavil aj vo filme Vesničko má středisková - predbiehal kochajúceho sa doktora.

Zdroj: YouTube.com/Tomáš Hamral

 

Škoda 1203 - Sanitka

Popri filmoch nemožno nespomenúť ani seriál Sanitka, ktorého dej sa točil okolo záchrannej služby. Tá vtedy využívala legendárne Škody 1203.

Zdroj: YouTube.com/jaffarski

Spomínate si na ďalšie kultové autá zo starých česko-slovenských filmov? Podeľte sa o ne v komentári pod článkom.

Zdroj: Autobazar.SK, YouTube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Zaspomínajte si: Tieto autá sa objavili v kultových česko-sl...